Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Hans Kooijer
Dorpsstraat 27
8171 BK VAASSEN

Openingstijden

Ma: 13.30 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Hans Kooijer úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

De 5 populairste wijndruiven van de wereld

De 5 populairste wijndruiven van de wereld!

5 populairste wijndruiven soorten - uw topSlijter

Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc is een witte druif met een groene schil en wordt gebruikt voor de bereiding van witte wijn. In veel wijnlanden wordt deze druif aangeplant. De oorsprong van deze druif ligt in zuidwest Frankrijk. De meest belangrijke karaktereigenschap van Sauvignon Blanc is het hoge zuurgehalte, een doordringend direct herkenbaar fruitig aroma met tonen van citrus, appel en een hint van gras. Omdat Sauvignon Blanc één van de meest gekweekte druivenrassen ter wereld is, is er een breed aanbod aan stijlen en smaken ontstaan en worden er van deze druif verschillende typen wijn gemaakt.

Klik hier voor Sauvignon Blanc wijnen.

Chenin Blanc
Chenin Blanc is een veelzijdige witte druif welke oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Sinds de 9e eeuw stond deze druif aangeplant in de regio Anjou. Toentertijd stond deze druif bekend als Chenere. In de 15e eeuw kreeg de druif zijn naam Chenin Blanc. Inmiddels wordt deze druif aangeplant van Frankrijk tot in Zuid-Afrika.

Chenin Blanc wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. De meeste Chenin Blanc wordt vergist bij lage temperaturen en gerijpt in roestvrijstalen tanks om de frisse zuren en de fruitigheid te behouden.

Klik hier voor Chenin Blanc wijnen.

Shiraz of Syrah?
Om maar meteen met de fles wijn in huis te vallen… Shiraz en Syrah zijn precies dezelfde druif. Maar waarom worden ze dan in twee stijlen genoemd?  Het verschil komt door de regio en het klimaat waarin de druif groeit. In de koelere delen van landen zoals Californië, Australië en Chili wordt de wijn Syrah genoemd omdat ze Franse klassiekers nabootsen door met lichtere stijlen en met een hoge zuurgraad te werken. Shiraz komt meestal uit warmere klimaten waaronder ook uit Zuid-Australië. Het verschil in soort wijn is dat deze wijnen weelderig en vol fruit zijn.

Conclusie: De Shiraz-druif geeft stevige, peperachtige wijnen. Syrah wijn heeft veel body, een medium zuurgraad en medium tanninegehalte.

Klik hier voor Shiraz wijnen.
Klik hier voor Syrah wijnen.

Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn en is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. 

De druif is veelzijdig en laat zich gemakkelijk tot veel stijlen vinifiëren. In veel gevallen wordt deze druif ook gemengd met bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon. De Merlot staat bekend om zijn soepele en gemakkelijke wijnen die ook nog vol en krachtig zijn.

Klik hier voor Merlot wijnen.

Grenache
Deze veelzijdige druif kent vele benamingen en staat garant voor volle, rijke wijnen met een fruitig karakter. Net zoals de Shiraz en Syrah komen de verschillende benamingen die er zijn voor Grenache door het verschil van regio en klimaat waarin de druif groeit.

De druiven zijn klein en hebben een dunne schil met een paarsblauwe kleur. Door de dunne schil bevat de druif minder kleur en smaakstoffen dan de gemiddelde druif. Grenache geeft rijke en smaakvolle wijnen. Meestal zijn de wijnen droog, wat minder tannine en zuren maar met een hoog alcoholpercentage.

Klik voor Grenache wijnen.

Geniet!